WERELDBEROEMD!

 

‘En, hoe voelt het om beroemd te zijn?’ vroeg mijn uitgever toen ik er deze week bij De Fontein kwam praten over mijn nieuwe boek.

‘Geen idee,’ antwoordde ik naar waarheid. Want hoewel in vier maanden 5.000 exemplaren verkopen van één kinderboek geen sinecure is, staat het natuurlijk in geen enkele verhouding tot de honderdduizenden boeken die de echt beroemde (kinderboeken)schrijvers wegzetten. Ik word niet herkend op straat (behalve als ‘de papa van’), word niet gevraagd voor Wie is de Mol, de Nationale IQ-test of – het ultieme doel van iedere schrijver – De Wereld Draait Door.

Overigens heb ik al een keer in een aflevering gezeten van Wie is de Mol. Het was in de tijd dat kandidaten nog geen BN’ers hoefden te zijn. Mijn vader was één van deelnemers en één aflevering mocht ik ook figureren:

Toch kan ik niet ontkennen dat er iets aan het veranderen is. In 2009 was ik één van de onbekende schrijvers op Kjoek.nl in de ‘maand van de onbekende schrijver’ en onbekend, dat ben ik niet meer. De Binoprentenboeken die ik maakte met Vera de Backker verschijnen dit jaar in het Verre Oosten, ik krijg dagelijks mails van kinderen die fan zijn van Superhelden en vragen (nee: eisen!) of er een vervolg komt. Ik hoef niet meer te leuren met mijn manuscripten, maar krijg contracten op basis van een titel en een verhaalidee. En ik schrijf iedere dag in plaats van ’s avonds, in het weekend of tussen de betaalde werkzaamheden door. Een verademing, dat kan ik je wel verklappen.

Maar beroemd? Neah.

De vraag is natuurlijk of ik dat wil zijn? Wil ik aan tafel bij Matthijs? Op vakantie met De Mol? Een interview in iedere krant wanneer er een nieuw boek van verschijnt?

Het politiek correcte antwoord is natuurlijk: ‘Nee’. Ik hoor natuurlijk te zeggen dat ik liever schrijf, dat ik vooral gelezen wil worden en niet zo nodig met mijn kop op tv hoef.

Maar eerlijk gezegd geloof ik daar niks van.

Reacties

 1. omg…. marcel in wie is de mol!!! hoe cool is dat!! (en wat is angela daar nog jong! en jij ook 😉 ) ik vond het eigenlijk leuker zonder BN’ers…
  maar beroemd… bij kinderen misschien. dat is leuk toch? beroemd bij de doelgroep?

 2. Wat een leuk blog, Marcel.

  Beroemd zijn heeft zeker zijn voordelen, daar ben ik van overtuigd. Persoonlijk ben ik liever succesvol dan beroemd en jij misschien stiekem ook wel.

 3. Ik hoop dat ik over 10 jaar ofzo ook zo een blog mag schrijven! Ik zie jou in ieder geval als een groot voorbeeld! En daar hoef je niet per se een bekende Nederlander voor te zijn. Een jaar geleden had ik nog nooit van je gehoord. Veel succes en misschien verandert het wel voor jou in de toekomst ( waar ik wel zeker van ben).

 4. Mooi blog en wat ’n prachtig en ontroerend filmpje!

 5. Een heel mooi blogbericht en wat ontzettend leuk dat jij het was in Wie is de Mol S2. We hebben dat seizoen toevallig vorig jaar nog een keer gekeken en dat filmpje van jou en je vader was 1 van de opvallendste momenten.

 6. En ik ben nog steeds boos dat ik niet naar mijn vader ben geweest, en alleen omdat we toen nog geen mail hadden…..

Trackbacks

 1. […] Marcel van Driel heeft een prachtig kookboek op zijn naam staan. Ik sta iedere avond zelf in de keuken en maak gerechten klaar uit andermans boeken. Marcel van Driel heeft een beroemde vader: Toon ‘FC Knudde’ van Driel, mijn vader zat (samen met mij) in Wie is de Mol. […]

Laat wat van je horen

*