Winterslaap

Chris Bradford en ik promoten elkaars boek

Chris Bradford en ik promoten elkaars boek

Het leven van een schrijver bestaat uit veel meer dan alleen maar schrijven. Dat zal de meeste mensen die mij en mijn collega’s op social media volgen wel duidelijk zijn. De afgelopen maanden gaf ik meer dan vijftig schooloptredens en meerdere Waanzinnige Plannenlezingen, zat in een panel bij het Centraal Boekhuis, werd geïnterviewd door verschillende media en interviewde op mijn beurt weer de Britse auteur Chris Bradford (bekend van de Jonge Samoeraiboeken) bij boekhandel Donner. Ik bedacht samen met een topillustrator het eerste deel van een nieuwe boekenserie en bood het aan mijn uitgever aan, werd gevraagd voor zowel een verhalenbundel én voor een geheim project voor 2016 en schreef (bijna) iedere dag aan Superhelden.nl dl4 en Nachtmerrieman. Ik zat in een flow en ik ging als een trein.

En toen viel ik met mijn fiets.

broers_buitenHet was op het Janskerkhof in Utrecht. Het was glad en ik reed (te) hard. Mijn fiets sloeg onder mij vandaag en kegelde een oudere dame omver. Ik zelf maakte een enorme smak en kneusde mijn enkel, knie en heup. Mijn rug kreeg een knal. Ik werd fantastisch opgevangen door omstanders – die checkten of ik niks gebroken had – en het personeel van Broers. Ze boden mij koffie aan en lieten bij 45 minuten bijkomen in het café. De gevallen vrouw was weer op haar fiets gestapt en weggereden.

De eerste week na de val lag ik plat. Ik kon nauwelijks lopen van de pijn. Mijn echtgenote paste haar werkschema aan, bracht de kinderen naar school en haalde ze weer op, kookte het avondeten en deed alles wat ik normaal doe.

De tweede week kon ik weer redelijk bewegen, al had ik veel pijnstillers nodig om op de been te blijven en nam mijn taken weer over.

jessica-jones-netflix-posterInmiddels kom ik weer vooruit (al is het langzaam). Fietsen gaat goed en de pijn wordt minder. Ik ben alleen godsgruwelijk moe. Ik heb drie weken lang weinig geschreven, niet gesport, (te) veel gesnoept en ongelofelijk veel geslapen. Mijn lichaam heeft kennelijk alle extra energie nodig om overeind te blijven. Ik kijk veel TV (Jessica Jones op Netflix is fantastisch), maar boeken lezen gaat moeilijk, ik kan er nauwelijks de aandacht bij houden.

Strips gaat nog net.

IMG_1325Ik erger me dood aan Facebook en (in mindere mate) Twitter. Sinds de verschrikkelijke aanslag in Parijs buitelen de meningen en de duidingen over elkaar heen. Het ligt aan de moslims of de vluchtelingen, schreeuwt de één. Nee het ligt juist niet aan de moslims en de vluchtelingen, roept de ander. Het is de schuld van Rutte, nee, Amerika, nee, de media. Nee, de echte waarheid is juist wat de media verzwijgen. Leed wordt vergeleken en de maat genomen (Beiroet is erger! Nietes! Welles!) Iedereen is boos, bang en heeft gelijk.

En ik? Ik weet het even niet. Ik heb al mijn energie nodig om te herstellen.

What the fuckErger is dat ik de connectie met mijn boeken kwijt ben. Drie weken niet schrijven en de flow is eruit. Ik zie waar ik gebleven ben en ik weet waar ik naartoe moet, maar ik heb geen idee welke woorden er nu op papier moeten komen, welk verhaal ik aan het vertellen ben.

Daarom ga ik op winterslaap. Terug naar mijn gezin en mijn boeken. Ontdekken waar ik ’s morgens mijn bed voor uitkom. Teruglezen wat geschreven heb en de draad weer oppikken. Even een paar weken niet op social media, maar gewoon thuis zijn, met mijn kinderen en echtgenote. We hebben twee verjaardagen te vieren en de feestdagen komen eraan. Het nieuwe jaar.

Misschien plaats ik af en toe een fotootje, ik zie wel.

Voor nu wens ik iedereen veel wijsheid, rust en geluk. Tot volgend jaar.

Reacties

 1. Er is niemand die zo goed weet wat goed voor je is, als jij zelf! Doe je ding en geniet daar van. Carpe Diem en tot volgend jaar. Warme groet, Mieke.

 2. Wat krachtig dat je deze stappen durft te nemen. Zorg goed voor jezelf en je naasten. Ik kijk er naar uit om na je winterslaap weer van je te horen.

 3. Goed plan, Marcel. Zorg goed voor jezelf!

 4. Dat klinkt onwijs verstandig! Hulde voor krachtige keuzes. Rust goed uit, ben fijn bij je gezin en de rest komt vanzelf weer. Liefs femke

 5. Take care Marcel en anders zijn je Broodfondsvrienden er altijd nog:-) Tot volgend jaar!

 6. Je lichaam en geest hebben het kennelijk nodig, Marcel. Je schrijfwerelden zijn even in quarantaine en wachten daar rustig totdat jij weer aan ze toe bent. Niks aan de hand.

  Winterslaap ze!

 7. Dikke knuffel! je hebt ook zo hard gerend de afgelopen maanden. Heel goed dat je even rust neemt!! tot in 2016, geniet van je winterslaap.

 8. Groot gelijk bikkel! Die val was misschien niet voor niets. Neem het er even van. Rust lekker uit….en vergeet vooral niet te genieten. Dikke knuffel. Mariska van PBF

 9. Hai Marcel,

  Succes met aansterken en geniet van de komende tijd. We zien je vanzelf weer verschijnen. <3
  En je hebt gelijk voor wat betreft Facebook en the twitterz. Ik voel dat wel mee.

  XO Jojanneke

 10. Anja Wittenbernds zegt

  Ha Marcel,
  Volg je nu tijdje via Facebook en heb via dat kanaal “meegemaakt” wat je de afgelopen tijd hebt gedaan. Ik wens jou en je naasten een hele mooie tijd en veel aandacht voor elkaar. Die boeken komen wel weer, alle vertrouwen in. Nu tijd voor jezelf en je geliefden. Ik wens jullie nu alvast heel mooie feestdagen samen, geniet van elkaar, da’s het belangrijkst!
  Dikke knuffel, Anja

 11. Ik wens je rust, ruimte , zachtheid en heel veel warme genietmomenten toe.

Trackbacks

 1. […] Ik vond 2015 een zwaar, heftig en verwarrend jaar. En dat was voordat ik van mijn fiets viel. […]

 2. […] in het centrum naar de Bed & Breakfast in de polder. En wat heerlijk dat ik dat weer kan na mijn val met de fiets! Het eist wel zijn tol en met een pijnlijke enkel en knie en David Bowie op de speakers ga ik een […]

Laat wat van je horen

*