WORDEN BOEKEN EINDELIJK INTERACTIEF?

“It’s the novel you play. It’s the book that’s a game. VIDYA BOOKS presents… The book, as reimagined by video game makers.”

Vidya books zijn echt interactief?Het is ons al vaak beloofd, een interactief boek. Als kind las ik de boeken uit de ‘Choose Your Own Adventure’ reeks. Hierin beleefden kinderen avonturen die ik als lezer zelf kon beïnvloeden door onderaan de pagina te kiezen welke beslissing de hoofdpersoon nam. Ik droomde er toen al van om zoiets ooit eens zelf te schrijven.

Zelf heb ik natuurlijk ook al enkele pogingen ondernomen om boeken te koppelen aan interactie, eerst met De Sprookjesspeurders, later met de Subrozaboeken en uiteindelijk met de Superhelden.nl trilogie. Maar laten we eerlijk zijn, de boeken zélf zijn niet interactief, er horen alleen games bij. Ze beïnvloeden elkaar niet.

Ik weet ook niet zeker of ik dat wel wil. Een boek is een compositie waarin alles precies in elkaar grijpt. Dat element vervalt, wanneer de lezer keuzes krijgt. Ik ben altijd bang dat de emotionele impact verdwijnt als je meerdere keuzes kunt maken.

Maar dat was voordat ik de game van The Walking Dead speelde. Dat is een spel waarbij de keuzes die je maakt enorme consequenties hebben! Als er iemand sterft in de game, is dat het directe gevolg van een door jou genomen beslissing en heeft het een enorme op impact op jou als speler.

Vidya Books belooft iets dergelijks: een echt interactief (e)-book. Hoe dat eruit ziet, kun je (een beetje) op het filmpje zien op Kickstarter. Maar niet heel erg goed. Ik heb in ieder geval 5 dollar gestort voor de eerste twee boeken. En als het echt werkt, dan ga ik ze maar eens benaderen. Misschien mag  ik het eerste interactieve boek in het Nederlands maken voor hun app. Komt mijn jongensdroom toch nog een beetje uit.

Reacties

 1. Is een boek niet al hartstikke interactief? En was het dat niet altijd al?
  Volgens mij blijkt ook uit onderzoek dat als ik meegenomen word door een boek, ik letterlijk in de huid kruip van de hoofdpersoon. En dat wanneer de hoofdpersoon iets ziet of voelt, de hersengebieden die zich bij mij met zien of voelen bezighouden ook actief worden.
  Dan lijkt het mij dat ik, als ik een mooi boek lees, op heel veel niveaus bezig ben met dat boek. Zoveel zelfs, dat keuzes maken in het verhaal of ermee kunnen friemelen een beetje oppervlakkig lijkt bijna…

  Ben dus heul benieuwd naar jouw interactieve thriller! 😉

  • Ja, dat is natuurlijk zo. Maar aan de andere kant kunnen er natuurlijk ook dingen naast gaan ontstaan, Mark. Ik zie het ook niet gewone boeken overnemen. En bedankt 🙂

   • Hmm, ben bang dat er hetzelfde gaat gebeuren als met sommige computerspellen, de keuzes gaan net zo ver als de fantasie van de maker reikt… en als dat minder ver is dan mijn fantasie, dan heb ik een teleurstelling te pakken. Want dan zit ik in het keurslijf van de fantasie van iemand anders.

    Oftewel, ik fantaseer liever in mijn eigen hoofd dan dat ik me laat leiden door iemand anders daarin. Oké, een boek is al van iemand anders, maar mag ik er alsjeblieft zelf verder op door fantaseren?

    of ben ik nu te veel Zen? 🙂

Laat wat van je horen

*