Yes! Yes! Waanzinnig Plan: een tipje van de sluier

Bij fictie gaat het meestal zo: een schrijver krijgt een idee voor een boek, werkt het uit en schrijft een eerste versie. Na twee of drie versies is hij (of zij natuurlijk) min of meer tevreden en stuurt het manuscript naar één of meerdere uitgevers. Daarna gaat hij wachten bij de brievenbus of mailbox.

In de meeste gevallen duurt het lang voordat je een reactie krijgt (drie tot zes maanden is geen uitzondering) en de reactie is vaak een afwijzing. Omdat het boek niet goed genoeg is, of omdat het gewoonweg niet in het fonds van de uitgeverij past. (Bijvoorbeeld omdat ze een bepaald genre niet uitgeven, of juist al heel veel vergelijkbare boeken hebben).

Als het boek wél wordt geaccepteerd, gaat er een redacteur mee aan de slag, waarna de schrijver zich op een nieuwe versie van het manuscript stort. Ondertussen laat de uitgeverij een omslag ontwerpen en zet een pr- en marketingcampagne op. Als iedereen tevreden is, gaat het boek eindelijk naar de drukker.

Al met al zit er in veel gevallen twee jaar of meer tussen idee en verschijning.

Het afgelopen jaar heb ik een verhaal uitgewerkt voor een nieuw boek. En in november wist ik eindelijk hoe ik het aan wilde pakken. Ik wist wát ik wilde schrijven én hoe het uitgegeven moest worden.

En daar lag het probleem: het was voor mij essentieel dat het boek vóór de kinderboekweek 2011 in de winkel kwam te liggen. Dat gaf mij elf maanden de tijd om het boek te schrijven, te herschrijven én uit te laten geven.

Een waanzinnig én krankzinnig plan.

Ik schreef het eerste hoofdstuk en maakte een opzet van het boek. Dat stuurde ik samen met het plan naar een uitgeverij die kende. Daarna twitterde ik het volgende: ‘Gezocht: een uitgeverij met lef (en budget) die samen met mij een Waanzinnig Plan wil uitvoeren.’

Binnen twee dagen had ik vier afspraken met vier verschillende uitgeverijen. En allemaal reageerden ze superenthousiast. Niet dat ze geen haken en ogen zagen. Niet dat er geen zaken meer uit te zoeken zijn. Maar over de opzet van het plan en het boek waren de uitgeverijen unaniem enthousiast.

En de eerste ‘JA!’ is inmiddels binnen!

De komende weken vinden er vervolggesprekken plaats en wacht mij de moeilijke taak om te bepalen waar de beste ‘match’ ligt.  Maar één ding is zeker: het boek gaat er komen in 2011!

(Waar het boek over gaat en waarom het zo essentieel is dat het volgend jaar in de winkel ligt, vertel ik een volgende blog).

Reacties

 1. Heerlijk! Ik heb hier nog een proeflezer van 8 en één van 48, die hoef je dus ook niet te zoeken, tijdwinst.
  En nogmaals chapeau voor twitteren over #nanowrimo, mijn romanconcept ligt nu bij 2 proeflezeressen. Ik mis nog een mannelijke proeflezer…
  Veel succes met het vervolg van het WP!

 2. Angelique van Dam zegt

  Ik hou het in de gaten! Spannend hoor!!

 3. mieke rozing zegt

  gefe;iciteerd

 4. Wat enorm spannend zeg, gefeliciteerd! Ben benieuwd naar het onderwerp van je boek, maar het moet wel een fantastisch idee zijn wanneer uitgevers binnen no-time met je in zee willen. Top!

 5. Wat spannend zeg! Ontzettend veel succes 🙂

 6. Leuk zeg! Ik vraag me wel ernstig af of zoiets zou werken als je niet al zoveel boeken op je naam had staan …

 7. Heb je al eens gekeken naar het concept van http://www.tenpages.com? Ook een leuke manier om je boek te vermarkten.

  Succes met je waanzinnige plan! Veel schrijven, weinig twitteren de komende tijd dus.

 8. Mooi zo’n Waanzinnig Plan. Laat ons ook weer zien wat Social Media vermag.
  Op naar Kinderboekenweek 2011.
  Succes Marcel.

 9. Betweetje :-) zegt

  Hoi Marcel,

  As promised, een reactie.
  Echt zeer benieuwd naar je plan,. En je bent goed in de buzzzz eromhgeen creeren :-).
  ALs ik kan helpen, laat het me weten! (en da’s meteen een reactie op je vorige blog ;-))
  Groeten,
  (Geen) Bea

Trackbacks

 1. […] Dit blogartikel was vermeld op Twitter door MarcelvanDriel en MarcelvanDriel, Anouk Binkhuysen. Anouk Binkhuysen heeft gezegd: RT @marcelvandriel Yes! Yes! Waanzinnig Plan: een tipje van de sluier | Stoerboek http://bit.ly/fVilFL […]

 2. […] maanden ben ik bezig geweest met onderhandelen. Met de eigenaar van de URL. Met diverse uitgeverijen. Twee maanden lang heb ik het op Twitter, LinkedIn en Facebook gehad over mijn #waanzinnigplan. Een […]

Laat wat van je horen

*