Zomers Sinterklaasboek

Trippel Trappel bannerDe maan schijnt op een stoomboot in de haven. De boot is bedekt met een dikke laag sneeuw. Twee donkere schaduwen komen het dek op met ieder een sneeuwschuiver.
‘Het lijkt wel een enorme slagroomtaart,’ lacht Veegpiet. Hij wijst naar de witte schoorsteenpijpen.
‘Was het maar slagroom,’ bromt Smulpiet, ‘dan hadden we wat te snoepen in plaats van te schuiven.’
Ineens schier er iets roods over het dek. Het is een piepklein rood autootje. Achter het stuur zit een… rat?
‘Zag je dat, Veegpiet?’
‘Ik geloof mijn ogen niet, Smulpiet! Een rat in een speelgoedauto, dat kan toch helemaal niet?’

StoryboardBuiten was het bloedheet, binnen schreef ik bovenstaande eerste regels van het Sinterklaasboek ‘Trippel Trappel – Dierensinterklaas.’ Op mijn beeldscherm draaide een halfgetekende zwart-witversie van de tekenfilm in mijn videoplayer, op mijn bureau lag het uitgeprinte filmscript. Iedere ochtend begon ik met een scène te kijken van de nog-lang-geen-film en las de bijbehorende tekst in het script. Daar maakte ik dan een (voor)leeshoofdstuk van. Terwijl buiten de zon scheen, schreef ik over sneeuw en Sinterklaas.

In ‘Trippel Trappel – Dierensinterklaas’ willen de huisdieren ook graag Sinterklaas vieren. Want waarom krijgen zij eigenlijk geen cadeaus op pakjesavond? Zij zijn toch ook altijd braaf?

Superheld Fretje maakt met alle dieren uit de buurt een eigen verlanglijstje. En omdat het al bijna pakjesavond is, brengt Fretje het lijstje zelf naar Sinterklaas, samen met zijn vriendjes Takkie en Kari. Ze beleven een avontuurlijke reis naar de boot van Sinterklaas. Eenmaal op de boot aangekomen lijkt hun plan alsnog te mislukken… Of weet Sinterklaas een oplossing?

‘Trippel Trappel is de eerste Nederlandse handgetekende speelfilm sinds Ollie B. Bommels ‘Als je begrijpt wat je bedoelt.’ En toen ik het manuscript af had, mocht ik als beloning de studio in Den Haag bezoeken en met eigen ogen zien hoe een tekenfilm gemaakt werd. Het was inmiddels een jaar en een zomer later. Buiten brandde de zon de huiden rood, binnen tekenden de filmmakers sneeuw op de daken.

Voor de Utrechtse Kinderboekhandel

Voor de Utrechtse Kinderboekhandel

Sinds deze week ligt het boek van de film in de winkel. Het ziet er prachtig uit! De kleuren spatten van de pagina af. Niks geen zwartwitschetsen meer en halffabricaten, iedere pagina is geïllustreerd met een afbeelding uit de film. Sneeuw heeft er nog nooit zo mooi uitgezien.

Ik ben beretrots op het boek. Maar met één ding heb ik moeite. Op de voorkant staat dat ‘Trippel Trappel’ geschreven is door Marcel van Driel. Dat klopt op zich wel. Maar het verhaal en de dialoegn, die zijn niet van mij, maar van Arnoud Rijken en Michiel Snijders. En de beelden – essentieel bij een tekenfilm – zijn van Paco Vink en Albert ’t Hooft. Eigenlijk horen hun namen op de cover en niet die van mij. Alles wat er goed is aan het boek, is hun verdienste.

Buiten is het nog steeds zomer. De pepernoten liggen in de schappen, de filmposters hangen in de abri’s en de film gaat 8 oktober in première, maar het voelt nog niet helemaal als Sinterklaas.

Nog niet.

Georgina is Kari.

Georgina is Kari.

Maar wanneer het zover is dan weet ik waar jij je zoon of dochter of nichtje of neefje of buurjongen of –meisje een plezier mee doet. Neem ze mee naar de leukste Sinterklaasfilm van dit jaar en koop daarna het boek! Om uit voor te lezen of zelf te laten lezen. En anders vragen ze het boek maar voor Sinterklaas. Ik heb een hele stapel zien liggen onderin de stoomboot in het speelgoedruim.

Zag ik daar nou een rat in een speelgoedauto?

Reacties

  1. Miriam Wesselink zegt

    Leuk Marcel! Gefeliciteerd met jouw en Arnoud Rijkens en Michiel Snijders’ boek!

  2. Goed gedaan! En zo leuk… Sinterklaas. Tjee

Laat wat van je horen

*